Angst

Het tegendeel van liefde is angst maar wat alomvattend is kent geen tegendeel.

Er is een nieuwe manier om naar angst te kijken. In de Hebreeuwse Bijbel worden twee verschillende woorden gebruikt voor angst. Het eerste woord is pachad. Dit woord staat voor de angst voor ingebeelde gevaren,'de angst voor het fantoom, de angst die gericht is op iets imaginairs. Pachad staat voor de te heftig reagerende, irrationele angst die voortkomt uit zorgen over wat er zou kunnen gebeuren, over de slechtste uitkomst vam zaken die wij ons inbeelden.

De meeste mensen zijn vertrouwd met pachad. Het doet zich voor als de vrees dat je jezelf verschrikkelijk voor gek zult zetten, dat het vliegtuig gaat neerstorten, dat je iets stoms zult zeggen, dat nu eindelijk de waarheid aan het licht komt, namelijk dat je geen talent hebt voor het werk dat je doet, enzomeer.

Het is het soort angst waar we onze kinderen overheen willen helpen of waarvan we ze willen bijbrengen zich ertegen te weer te stellen: de eerste dag naar school of het monster onder het bed. Het is het soort angst dat we in onszelf proberen te overwinnen. Het is de amgst die vaak tot uiting komt via de stem van onze innerlijke rechter. Ons overmatig heftig reagerende angstinstinct, met een eigen unieke term in het Oude Testament.

Er wordt nog een ander woord genruikt voor angst: Jira. Jira heeft drie verschillende betekenissen:

1. Het is het gevoel dat over je komt als je een grotere ruimte inneemt dan waaraan je gewend bent.

2. Het is het gevoel dat je ervaart als je ineens veel meer energie krijgt dan je had.

3. Het is het gevoel dat we ervaren in tegenwoordigheid van het goddelijke.

Momenten waarop je je ware stem laat horen, tegemoetkomt aan de verlangens van je ziel, voor jezelf opkomt, of je creatieve kant laat zien, brengen allemaal Jira met zich mee. Of een functie waarvan je het gevoel krijgt dat het je roeping is.

 

 

Faalangsten

Het instinct om ongemak en onprettige situaties uit de weg te gaan, heeft in oorsprong een overlevingsfunctie. Het zit in onze instincten om bang te zijn voor gevaar. Mensen zijn ook bang om alleen te zijn en nergens bij te horen, want zonder de bescherming van de groep zouden we gauw sterven en ons niet voortplanten.
Vandaag de dag hebben we voornamelijk te maken met andere angsten, bijvoorbeeld:
* angst om niet goed genoeg te zijn
* angst om te spreken in het openbaar
* angst om ergens te komen waar je niemand kent
* angst om te falen
* angst om voor jezelf op te komen
* angst om er niet bij te horen, afgewezen te worden.

Instinctief vermijd je dat waar je bang voor bent, zelfs als je weet dat het irrationeel is. Dat leidt tot allerlei soorten gedrag waarmee je jezelf kunt benadelen, zoals:
* niet zeggen wat je denkt, omdat je aardig gevonden wilt worden
* onredelijke eisen aan jezelf stellen, uit angst dat het niet goed genoeg is (perfectionisme)
* een taak of een prestatie voor je uit schuiven: als je het niet doet, kan het ook niet fout gaan
* je niet verbinden aan een belangrijk doel, je niet inzetten, uit angst dat het mislukt
* onder je niveau werken, omdat je dan in ieder geval niet kunt falen.
Dit zijn geen reële gevaren. Het is eerder een emotie die ervoor zorgt dat je niet voor de dag komt, niet uit de verf komt, niet laat zien wat je te bieden hebt of waar je in gelooft.

Eén ding is zeker: het zal nooit perfect zijn wat je doet. Je bent maar een mens, net als iedereen, met gebreken, niet volmaakt. Je leert al doende, dus door iets te doen. De kans dat je er dood van gaat is nihil. En waar je niet dood van gaat, daar word je sterker van.

 

Angst, hechting, liefde.

' Liefhebben is angst voelen om degene die we liefhebben.'
- Tim Freke

Angst voorkomt gevaarlijke situaties.

Angst zou een slechte raadgever zijn, maar dat valt eigenlijk best mee. Angst is een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat je niet in gevaarlijke situaties terechtkomt. Als je bang bent, worden je zintuigen scherper: opengesperde ogen, gespitste oren. Bang zijn versmalt de aandacht en maakt je oplettend en alert. Je bent energiek, klaar om te vluchten als het moet. In veel verschillende situaties is angst nuttig. Bv in het verkeer.