Je spirituele verbinding

De grootste vergissing bij de behandeling van aandoeningen is dat er artsen voor het lichaam en artsen voor de ziel zijn, hoewel die twee niet gescheiden kunnen worden.

- Plato

Het hele leven is spiritueel en daarom zijn alle levensproblemen spiritueel van aard en hebben ze een spirituele oplossing. Maar het is een delicaat onderwerp, hoofdzakelijk vanwege de tegenstrijdige religieuze overtuigingen. Het noemen van spirituele genezing wekt spanning op.
Eenvoudig gesteld, spirituele genezing is het idee van lichamelijke genezing als gevolg van je verbinding met een diepere (of hogere) energie. Sommige mensen noemen dit God, sommige noemen het de ziel  en andere generaliseren het als een alomtegenwoordige levenskracht en noemen het energie, chi, of prana.

Er zijn vijf aspecten van spirituele energie die genezers en overlevers herhaaldelijk beschrijven.

Vijf spirituele actiepunten

1. Spiritualiteit als gewaarwording.
Spirituele energie is zowel een lichamelijke sensatie als een intense emotie. Het wordt omschreven als een gevoel van warme, vredige energie die omlaag stroomt. Stromend van hoofd tot de tenen, waarbij zowel het fysieke als emotionele lichaam  met een deken van diepe vrede en onvoorwaardelijke liefde wordt bedekt. Dit gevoel van gelukzalige, spirituele energie is niet het gevolg van een geloof, maar eerder van een mentale en/of lichamelijke beoefening die een intense gewaarwording van spirituele energie produceert.

Denk aan yogales, enige tijd hardlopen, een ontspannende massage of een powernap. Er zijn ook spirituele werkwijzen ontworpen om een dergelijke gewaarwording op te wekken. Dat zijn onder andere diep gebed, stilte, in diep gesprek, meditatie, wandelen in de natuur of chanten. Iedereen reageert anders op verschillende dingen en in een bepaald stadium van zijn leven.

De methode van het verbinden met deze spirituele energie maakt niet uit; wat wel uitmaakt is dat je jezelf verbindt, zo mogelijk dagelijks, om de geneeskrachtige voordelen ervan te ontvangen.
Ga mediteren om je  volledig  bewust te worden van iedere gedachte en actie. De meeste genezing ondervind je door naar je innerlijk te kijken en je ermee te verbinden. Spirituele overtuigingen spelen zich uitsluitend in je hoofd af, terwijl spirituele energie werkelijk door ons lichaam en onze geest stroomt.
Je een weg door het leven voelen werkt beter dan je een weg door het leven denken.

Een derde vorm van liefde

Er zijn soorten liefde die betrekking hebben op een individueel niveau zoals het ontvangen van liefde en steun van anderen en het voelen van positieve emoties zoals vreugde en liefde. Met betrekking tot positieve emoties kunnen we ons op activiteiten en gedachten richten die ons eigen individuele zelf positiever en liefhebbender laten voelen. Of we kunnen ons met betrekking tot sociale ondersteuning op het leren ontvangen van liefde van andere individuen richten.
De derde vorm van liefde, de spirituele energie, is de onvoorwaardelijke, universele liefde. Je voelt je niet langer los van alle andere dingen staan, je voelt je niet langer een individu, maar je voelt je in plaats daarvan met alles en iedereen verbonden.

De relatie tussen lichamelijk en spiritueel

Mensen zijn spirituele wezens die een tijdelijke, lichamelijke ervaring in een lichaam hebben;
Als je gelooft dat we uitsluitend lichamelijke organismen zijn, dan zul je alleen naar lichamelijke oorzaken van ziekten en naar lichamelijke behandelingen ervoor kijken. Als je gelooft dat de spirituele energie binnenin het fysieke lichaam net zo veel zorg behoeft als het fysieke lichaam zelf, dan zul je verder kijken dan alleen het fysieke lichaam.
Het deel van mensen dat de ziel, of spirituele energie uitmaakt, is het belangrijkste deel van onszelf. En als we vergeten om regelmatig contact met dat deel te houden, zal het lichaam oververmoeid raken en ziek worden.

Regelmatig oefenen

Er is sprake van spirituele genezing waarin iemand door spirituele genezing wordt overspoeld en kort daarop geneest. Maar de meeste mensen moeten een geleidelijke strategie ontwikkelen om die gewaarwording  te kunnen voelen. Dit betekent dat we er regelmatig en met veel toewijding naar toe moeten werken.

Het proces van spiritualiteit stelt ons in staat naar binnen te kijken en te bezien wat er in de ziel aan de hand is , om terug te keren naar die toestand van zijn  waarin we in vrede met onszelf kunnen zijn. Wanneer ik vergeet wie ik ben, dan raak ik die vrede kwijt en verlies ik het contact met mijzelf.

Het stil maken van de geest

De eerste en laatste stap naar het in contact komen met de spirituele energie is het stil maken van je geest. Een van de grootste obstakels  voor regelmatige spirituele oefening, omdat het buitensluiten van gedachten en de hoeveelheid informatie die we iedere dag tot ons nemen, veel tijd van ons vergt.

Een truc om je gedachten te stoppen, is jezelf op iets anders te concentreren, zoals een repeterend gebed, meditatie, een mantra, letten op je ademhaling of lichaamsbeweging.

Onderzoeken tonen aan dat spirituele beoefening; stress vermindert, het immuunsysteem stimuleert, het  inlevingsvermogen bevordert, een goede  nachtrust en een verbeterde circulatie tot gevolg heeft. Daarnaast is er sprake van gedragsverandering, afname van angst en toename van vertrouwen in jezelf.

Spirituele dimensie

Ons lichaam, ons denken en ons spirituele bewustzijn vragen ieder om een eigen benadering. Therapieën verschillen in het gebied dat ze primair behandelen en werken niet volledig in de andere lagen door; geen enkele behandelaar overziet het gehele terrein. Door verschillende methoden met elkaar te combineren, neemt de kans op heling toe. Gelukkig raakt de westerse geneeskunde steeds meer doordrongen van de samenhang van lichaam en geest.

Helaas wordt de invloed van de spirituele dimensie nog vaker niet dan wel geaccepteerd. Het horen van innerlijke stemmen en het zien van innerlijke beelden kunnen ontstaan in reactie op emotionele problemen en trauma in een poging van de psyche om te helen; ze dienen niet onderdrukt, maar ingezet te worden.

In de spirituele wereld worden stemmen en beelden sinds mensenheugenis gezien als uitingen van buitenzintuigelijke waarneming en communicatie met het goddelijke, die het resultaat is van een spirituele ontwikkeling. Innerlijke beelden en stemmen zijn als 'brieven van de ziel', afkomstig van verschillende zielsdelen die jou vertellen wat er in jou leeft.

Door elke keer zo'n boodschap te volgen en een gebroken stuk uit het onbewuste in het licht te brengen, is het mogelijk om te helen. Net zolang tot de dag komt dat de heelheid groter is dan de pijn, de liefde groter dan het verdriet en de dankbaarheid voor het leven groter dan de afschuw over wat iemand ooit heeft meegemaakt. 

Die kritische massa van heelheid, is noodzakelijk om gezond te zijn, om je levenskracht te ervaren en je 'Zelf' in de wereld te zetten. Leef je leven.